”om mig är ingenting att säga”

Så här rescenseras boken av Ingela Frid i Katolskt Magasin nr 12

Författare: Birgitta Jönsson
Titel: Gisela Trapp …om mig är ingenting att säga…
Förlag: Catholica förlag
Biografi

Huvudpersonens citat, som utgör bokens underrubrik, stämmer inte. Birgitta Jönsson har mycket att säga om den skånska konstnären Gisela Trapp som konverterade, lät bygga ett katolskt kapell i sitt sommarparadis Arild och blev mest känd för helsingborgarna för sin och maken Oscars donation av egendomen Fredriksdal, idag en del av den skånska regionala museiorganisationen.

Mötet med Gisela Trapp, född Henckel 1873, är ett möte med en annan värld och en annan tid. Birgitta Jönsson tecknar ett porträtt av en egensinnig och originell kvinna. Gisela föddes i en socialt privilegierad familj men utmanade sin omgivning, tänjde på gränserna både som människa och konstnär. Med den betydligt äldre konsul Oscar Trapp kom kärleken in i hennes liv. Under Giselas många år som änka utvecklades hennes konstnärskap samtidigt som hon privat slöt sig allt mer. Hon kände stark samhörighet med den katolska medeltiden och det tar sig uttryck i hennes konst. Bokens avsnitt om konstnärskapet är rikt illustrerat av Trapps egna verk.

Att fullödigt beskriva en komplex konstnärspersonlighet och ett mångfacetterat liv i en skrift på runt 100 sidor är omöjligt, men med Birgitta Jönssons skrift har katoliken och konstnären Gisela Trapp kommit oss ett stort steg närmare. 

Ingela Frid

 

Boken finns att beställa via förlaget GAudete, att köpa på Killbergs bokhandel Helsingborg, att låna på biblioteken i Helsingborg, att köpa på Kulturmagasinet Fredriksdal Helsingborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>