Alla själars dag

Firandet av Alla själars dag går tillbaka till medeltiden och klostret i Cluny.
Tidigt i kyrkans historia skrev de kristna ner namnen på sina avlidna i ditpyker, en sorts anteckningsbok. På 500-talet införde Benediktinerorden en minnesdag för de avlidna som firades i samband med pingsten.
På 900-talet instiftade troligen abbot Odo i klostret i Cluny, dagen .

Odo de Cluny var en fransk benediktinermunk, musikteoretiker, kompositör och körledare i klostret.Han har skrivit tolv antifoner till ära för den helige Martin. Tidigare har man tillskrivit honom tre musikteoretiska verk om tonintervall,tonskalor,monokord och orgelpipor. (Wikipedia).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>