Gisela Trapps konstnärliga utbildning och influenser i hennes måleri

Gisela Trapp var 17 år när hon reste till Stockholm för att utbilda sig till bildkonstnär. Hon skulle utbildas vid Konstakademin för Elisabeth Keyser. Elisabeth Keyser som studerat på Konstakademien i Stockholm redan 1874-1878 var porträttmålare och vistades i Paris 1878-1889 och studerade för Léon Bonat.(porträttmålare)  1890-1906 drev hon en målarskola i Stockholm.

Elisabeth Keyser arrangerade målarskola i Arild om sommaren och Gisela var den del av konstnärskolonin omkring år 1900.

Giselas föräldrar ville ha sin dotter närmre och därför fick hon sin utbildning i Köpenhamn som privatelev hos Niels Pedersen Mols från mitten av 1890-talet.

Niels Pederson Mols född 1859 i Danmark var utbildad vid Kosntakademien i Köpenhamn.
Han utvecklades till Danmarks främste djurmålare, av djur i dansk natur. Han var även porträttmålare.

Vallpojke med får. Målning av Gisela Trapp

 

Under 1890-talet präglades konst och arkitektur av Arts and Crafts-rörelsen, de brittiska prerafaeliterna. Det var symbolfyllda rörelser som var inspirerad av högmedeltid och ungrenässans

Målning Gisela Trapp

Arild upptäcktes under 1850-talet som en målerisk och pittoresk plats bland bl. J.C.Dahl och Adolf Tidemand och de danska målarna C.F.Sörensen, Peter Raadsig m.fl.

Kullen med sina klippfall och dramatiska raviner passade bra in den romantiska tiden.

Kullaberg Målning av Gisela Trapp

1880 och framåt kom konstnärer som P.S. Kröyer, Peter Tom Petersen m.fl. Det var både symbolister och impressionister som samlades och Gisela Trapp tog intryck av dem alla.