Kyrklig konst

I Degeberga, i Kristianstads kommun finns Atlejé Agetorp.

Det är Lars och Johanna Agetorp som tjänar kyrkan med sitt konstnärsskap.

DEt är både måleri, kyrkliga textilier, linoleumsnitt, andaktsbilder och altyartavlor.

Dessutom arrangerar de Workshops och föredrag.

Det går bra att kontakta dem via mail: joanna@agetorp.net ocxh via telefon

044-35 08 42.

Besök deras hemsida och läs om alla deras uppdrag och konstverk

www.agetorp.net

Att komma hem är att vara kristen

”Liknelsen om den förlorade sonen

11Han sade: ”En man hade två söner.  12Den yngste sade till fadern: ’Far, ge mig den del av förmögenheten som skall bli min.’ Då skiftade fadern sin egendom mellan dem.  13Några dagar senare hade den yngste sonen sålt allt han ägde och gav sig i väg till ett främmande land, och där slösade han bort sin förmögenhet på ett liv i utsvävningar.  14När han hade gjort av med allt blev det svår hungersnöd i landet, och han började lida nöd.  15Han gick och tog tjänst hos en välbärgad man i det landet, och denne skickade ut honom på sina ägor för att vakta svin.  16Han hade gärna velat äta sig mätt på fröskidorna som svinen åt, men ingen lät honom få något.  17Då kom han till besinning och tänkte: ’Hur många daglönare hos min far har inte mat i överflöd, och här svälter jag ihjäl.  18Jag ger mig av hem till min far och säger till honom: Far, jag har syndat mot himlen och mot dig.  19Jag är inte längre värd att kallas din son. Låt mig få gå som en av dina daglönare.’  20Och han gav sig av hem till sin far. Redan på långt håll fick fadern syn på honom. Han fylldes av medlidande och sprang emot honom och omfamnade och kysste honom.  21Sonen sade: ’Far, jag har syndat mot himlen och mot dig, jag är inte längre värd att kallas din son.’  22Men fadern sade till sina tjänare: ’Skynda er att ta fram min finaste dräkt och klä honom i den, och sätt en ring på hans hand och skor på hans fötter.  23Och hämta gödkalven och slakta den, så skall vi äta och hålla fest.  24Min son var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.’ Och festen började.

25Men den äldste sonen var ute på fälten. När han på vägen hem närmade sig huset hörde han musik och dans.  26Han kallade på en av tjänarna och frågade vad som stod på.  27Tjänaren svarade: ’Din bror har kommit hem, och din far har låtit slakta gödkalven därför att han har fått tillbaka honom välbehållen.’  28Då blev han arg och ville inte gå in. Fadern kom ut och försökte tala honom till rätta,  29men han svarade: ’Här har jag tjänat dig i alla dessa år och aldrig överträtt något av dina bud, och mig har du aldrig gett ens en killing att festa på med mina vänner.  30Men när han kommer hem, din son som har levt upp din egendom tillsammans med horor, då slaktar du gödkalven.’  31Fadern sade till honom: ’Mitt barn, du är alltid hos mig, och allt mitt är ditt.  32Men nu måste vi hålla fest och vara glada, för din bror var död och lever igen, han var förlorad och är återfunnen.’”

Ur Bibel 2000.

Läs gärna ”Att komma hem” av Henri Nouwen, 1992,   Libris förlag 2007

 

Månadens konstnär: Magdalena Cavallin

På Höganäs Museum visas fram till 25 mars  måleri av MAGDALENA CAVALLIN. .Vernissaget har redan varit men utställningen håller på till 25 mars 2012. Läs om hennes och maken Mikael Cavallins barnbok ”Gå inte fel Kamel på Anna Dunérs Blogg.  http://anna.duner.worldpress.com Magdalena är illustratör och tillsammans med Malin Axelsson har hon gett ut ”Mitt liv som detektiv Hon är utbildad på Konstfack i grafisk form och illustration.Magdalens målningar är föreställande men inte avbildande